Szakmai nap – Pécs, 2021.08.25.

A Szakmai Napra 11.30-tól lehetett regisztrálni. 12 órakor a Megnyitóval indult a rendezvény, amelyben Jakus László elnök köszöntötte a megjelent szakembereket, civil szervezeteket, intézményeket.

Elsőként dr. Lakatos Szilvia a Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesület elnöke tartott előadást a lovári nyelv szerepéről a roma identitás megőrzésében. Előadásában a lovári és a beás nyelvről is beszélt, de mint az előbbi szakértője, értelem szerűen arról beszélt többet. Kiemelte a nyelv visszatanulásának fontosságát, és a nyelvújítást, míg a beás nyelvnél a nyelv megmentését. Beszámolt az országban működő nyelvi műhelyek működéséről, a nemzetiségi nyelvoktatás helyzetéről. Ez utóbbinál felvázolta a nemzetiségi nyelvtanári képzés problémáit.
Második előadó Jakus László elnök volt (Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség), aki bemutatta a hazai és nemzetközi források bevonási lehetőségeit a roma kulturális programokba. Kiemelte, hogy számos olyan lehetőség rejlik a roma kultúrában, (és viszautalt dr. Lakatos Szilvia előadására) amelyet a roma civil szervezetek nem használnak ki. Az összefogás, és közös kulturális koncepció megalkotását sürgette.

A szünet után Pénzes András a Royal Club Kulturális és Sport Egyesület vezetője, trénere tartott nagyon izgalmas előadást a modern digitális eszközök használatáról a roma kulturális fejlesztésekben. Maga az egyesület több fejlesztést indított el, amelyek egyike egy olyan VR alkalmazás, amely például a roma tánctanítást és hagyományőrzést segítené a virtuális valóság segítségével.

Ezután jó hangulatú szakmai konzultáció kezdődött a résztvevő szakemberek között.

szechenyi2020