Szakmai nap – Pécs, 2019.12.17.

A Szakmai nap 2019. december 17-én, az EFOP-1.3.4-16-2017-00002 azonosítószámú, „Közös dolgaink” – Cigány szervezetek a sokszínű társadalomért című projekt keretében került megrendezésre Pécsett, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. (TIOP-1.2.6 megvalósító) által fenntartott Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központban.
A regisztráció után a programnak megfelelően 14 órakor Jakus László, a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket és nyitotta meg a szakmai tanácskozást.

Előadások:

(14:15) Jakus László röviden beszámolt a projekt haladásáról, majd ezt követően arról beszélt, hogy a projekt eddigi, valamint saját személyes tapasztalatai alapján az érzékenyítés leginkább a kulturális rendezvények révén érhető el, azonban nagy szükség van az olyan szakmai fórumokra, melyeken – a résztvevők szakmai hozzáértésének köszönhetően – hatékonyan tervezhető a jövőbeni stratégia a hátrányos helyzetűek felzárkózásának elősegítésére.

(15:00) Lakatos Szilvia romológus, egyetemi adjunktus a Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesület olyan helyi programjait mutatta be előadása során, melyek mások számára is adaptálhatók, akár az ország más területein is.

(15:45) Raffael István helyi roma kisebbségi képviselőként nap mint nap azon dolgozik, hogy megteremtse a megyei felzárkóztatási programok szakmai hátterét. A 2017-ben példamutató munkájáért Jószolgálati-díjjal kitüntetett, diplomás roma férfi nagy vonalakban életútját vázolta fel a jelenlévők számára, szakmai tapasztalatairól, pályájának kihívásairól és sikereiről beszélt.

16:30-tól kerekasztalbeszélgetés során kérdezhettek a résztvevők az előadóktól.

Ezt követően kötetlen beszélgetés majd a résztvevők megvendégelése következett, ahol további lehetőség nyílt a szakmai tanácskozásra.

szechenyi2020