Szakmai nap – Nagyecsed, 2021.07.01.

A Szakmai Napra 11.30-tól lehetett regisztrálni. 11 órakor a Megnyitóval indult a rendezvény, amelyben Erősné Balogh Szilvia, mint házigazda köszöntötte a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetséget képviselő Vass-Odor Melindát, a megjelent szakembereket, polgármestereket, civil szervezeteket, roma nemzetiségi önkormányzatokat.
Elsőként Murguly László Csabáné, a II. Rákóczi Ferenc Városi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója tartotta meg az előadását Nagyecsed és Máriapócs története a roma nemzetiség vonatkozásában címmel. Előadásában bemutatta, hogy mindkét településen szinte azonnal jelen voltak a romák, amint bejöttek Magyarországra, így a térség története és a romák története nagyban összefügg.
A második előadó a „Vazdune Cherhaja” Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesületének elnöke, Erősné Balogh Szilvia volt, aki a szabolcsi térség roma kulturális projektjeinek tapasztalatairól számolt be. Előadásában megemlítette mindazon hazai és EU-s konstrukciókat, amelyek a roma kultúrával közvetlenül, vagy közvetetten foglalkoztak, és beszámolt a szervezeti és a személyes tapasztalatairól. Az előadás érdekessége az volt, amikor az egyes projektek összefüggésének hiányáról beszélt, számos ötletet generált, amit a későbbi szakmai konzultáció során megvitattak a résztvevők.
Kukucskáné Laboncz Márta, Ököritófülpös polgármestere egy másik szemszögből világított rá a roma identitás erősítésének fontosságára. Elmondta, és példákkal alátámasztotta, hogy a roma kultúra, a közös identitástudat, nagyon fontos közösségszervező erő, ami a jelen helyzetben talán még fontosabb, mint bármikor. Nagyon pozitívan értékelték a résztvevők, hogy egy települési polgármester ennyire fontosnak tartja a roma kultúra ápolását.
Az ebédszünet után a társaság moderált szakmai konzultáció keretében vitatta meg a hallottakat, az azokkal kapcsolatos ötleteket, lehetséges projektjavaslatokat. Az egyik legfontosabb felvetés a hagyományátadás és kultúra modern eszközökhöz (okostelefon, tablet, VR, stb.) való illeszkedésének kérdése volt, a fiatalok elérése szempontjából.