Szakmai nap – Hodász, 2019.12.14.

A Szakmai nap 2019. december 14-én, az EFOP-1.3.4 – 16-2017-00002 azonosítószámú, „Közös dolgaink” – Cigány szervezetek a sokszínű társadalomért című projekt keretében került megrendezésre Hodászon, a Hajdúdorogi Metropólia (TIOP-1.2.6 megvalósító) által fenntartott Hagyományok Házában, ahol romológiai előadásokon túl érzékenyítő, esetmegbeszélő előadások hangoztak el.

A regisztráció után a programnak megfelelően 10 órakor Kanyó Árpád parókus atya köszöntötte a vendégeket, és kérte Isten áldását a rendezvényünkre.

Előadások:

(10:30) Kanyó Árpád A cigánypasztoráció fontosságáról, aktuális kérdéseiről beszélt. Kiemelte, hogy az öntudat, az identitás tudat elengedhetetlenül fontos napjainkban, és Jézus példáján keresztül szemléltette, hogy ha tudjuk, hogy kik vagyunk, és mi a feladatunk, akkor a nehézségek ellenére is el tudjuk érni azokat.

(11:30) Lakatos Sándor helyi cigány vezető előadása az „Élő cigány hagyományok és hiedelmek befolyása az integrációra” címmel tartott élvezetes előadást, amelyet természetes cigány zene és táncbemutató zárt.

Az ebédet követően, 14 órától Kósa Anita tartott előadást „Az identitástudat mint erőforrás” címmel. Előadásában személyes tapasztalatait felhasználva beszélt a sikerhez vezető úton felmerülő nehézségekről, szemléletesen bemutatva többek között a diszkrimináció különböző fajtáit.

15:30 -tól kerekasztalbeszélgetés során kérdezhettek a résztvevők az előadóktól.

17:00-kor a résztvevők közösen vonultak át a templomba, és a cigány közösség által alapított Szociális Otthonba, majd a Cigány Egyházközség által alapított Angyalok Kertje Óvoda tetőterében lévő fotókiállítás megtekintésével zárult a szakmai nap.

szechenyi2020