Roma Holokauszt megemlékezés – Balassagyarmat, 2020.08.01.

A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának 1972-es határozata alapján augusztus 2-a a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. 1944. augusztus 3-ára virradó éjjel számolták fel a nácik az auschwitz-birkenaui lágerben kialakított cigány családi tábort. Közel háromezer férfit, nőt és gyermeket pusztítottak el a gázkamrákban.

A Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség, a Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület, Balassagyarmat Város Önkormányzata, a Nógrád Megyei Roma Önkormányzat, valamint a Balassagyarmat környéki roma önkormányzatok képviselői közösen emlékeztek meg 2020. augusztus 1-jén Balassagyarmaton erről a szörnyű eseményről.
Rácz Dezső, a Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület elnökének köszöntője után Jakus László, a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség elnöke nyitotta meg a megemlékezést. Beszédében felelevenítette a 76 évvel ezelőtt történteket, kihangsúlyozta, hogy ez az esemény Magyarország, így minden roma és nem roma ember tragédiája. Megköszönte, hogy ennek megfelelően romák, és nem romák mostmár harmadik alkalommal közösen emlékeznek meg a három évvel ezelőtt átadott emléktáblánál.
A megnyitó beszéd után a mohorai Rácz Aladár Tanoda tanodásainak műsora következett.

A kulturális megemlékező műsor után a Biztosabb Jövőért Egyesület, Balassagyarmat Város Önkormányzata, valamint a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség képviselői elhelyezték az emléktáblánál a megemlékezés koszorúit.

A megemlékezés zárásaként a résztvevők gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére.

Közös kötelességünk, hogy soha ne felejtsük el a történteket, romáknak és nem romáknak egyaránt közösen kell tenni azért, hogy soha ne történhessen meg újra.

szechenyi2020