Roma Holokauszt megemlékezés – Balassagyarmat, 2019.08.02.

2019. augusztus 2-án, a Roma Holokauszt 75. évfordulójára emlékezve Emlékmenetet és Emléktábla koszorúzást szervezett a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség Balassagyarmaton. A rendezvényt a Szövetség, a helyi együttműködő partnerével, a Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesülettel közösen rendezte.
A gyülekező 18 órakor volt a Civitas Fortissima emlékműnél Balassagyarmat főterén.

Az emlékmenet résztvevőit Csach Gábor, Balassagyarmat alpolgármestere köszöntötte. Köszöntőjében kiemelte, hogy Balassagyarmaton több száz éven keresztül békében éltek egymással a romák és a nem romák, híres muzsikusdinasztiák nőttek fel a városban, és vitték jó hírét szerte a világban Balassagyarmatnak, és Magyarországnak egyaránt. Az Alpolgármester úr, a beszédében megragadta az alkalmat, hogy megemlékezzen egy másik évfordulóról is, arról, hogy 100 évvel ezelőtt, 1919-ben vívta ki magának a város a Civitas Fortissima jelzőt azzal, hogy a városra törő cseh csapatokat kikergették a városból. Elmondta, hogy biztos abban, hogy a városvédő katonák, és a 10 hősi halált halt katona között voltak roma emberek. Ezen roma hősök előtt is tisztelgett köszöntőjében. Köszöntőjében rámutatott arra, hogy a XX. század elnyomó rendszereinek mind a romák, mind a nem romák vesztesei voltak, a közös tragédiák, a közös múlt összekovácsolják őket.

A köszöntő beszéd után Csach Gábor alpolgármester, valamint Balla Mihály országgyűlési képviselő közösen helyeztek el koszorút a Civitas Fortissima emlékmű talapzatán. Szintén megkoszorúzta az emlékművet a Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület képviselője, valamint Jakus László, a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség, és a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke is.

Az emlékmenet ezután elindult a Roma Holokauszt Emléktáblához, de félúton megállt Baranyi Dezső „Rekett”, híres balassagyarmati cigányprímás emléktáblájánál, ahol Rácz Dezső, a Biztosabb Jövőért Kistérségi Közhasznú Egyesület elnöke emlékezett meg a Kodály Zoltán által is elismert, a „Rókatánc” verbunk leghíresebb előadójának tartott cigányprímásról. Az emlékezés koszorúinak elhelyezése után ifj. Jónás Gábor prímás, és társainak előadását hallgathatták meg az emlékezők.
Az emlékmenet újra elindult, majd megérkezett a Teleki u. 2. szám alatt lévő Roma Holokauszt Emléktáblához.

Az emléktáblánál elsőként Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte az emlékezőket. Beszédében elmondta, hogy Isten igéje is a megbocsátásra sarkall, de az áldozatok, és a Roma Holokauszt emlékét minden roma és nem roma embernek kötelessége megőrizni. Arra kérte a jelenlévő roma közösséget, hogy emlékezzenek, ugyanakkor tekintsenek a jövőbe is, és közösen dolgozzanak Magyarországért, közös hazánkért. Megköszönte Jakus Lászlónak, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület és a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség elnökének, hogy Nógrád megyében is dolgozik a romák felzárkózásáért, és külön köszöntötte dr. Frankfurter Zsuzsanna főorvos asszonyt, aki szorgalmazta, hogy ez a két szervezet Nógrád megyében is segítsen.

A köszöntő után Virág Béláné tartott rövid ismertetőt a Roma Holokausztról, a 75 évvel ezelőtti auchwitzi tömeggyilkosságról.
Jakus László, a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szövetség és a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnökének köszöntőjével kezdődött meg a koszorúzás, és a gyertyagyújtás a Roma Holokauszt Emléktáblánál. Köszöntő szavait azzal zárta, hogy romáknak és nem romáknak mindent meg kell tenniük közösen azért, hogy a 75 évvel ezelőtti szörnyűség ne történhessen meg újra.

A rendezvényen jelen volt a Magyar Televízió Roma Magazinjának stábja, akik rögzítették az eseményt.

szechenyi2020