Roma Holokauszt megemlékezés – Balassagyarmat, 2018.08.02.

2018. augusztus 2-án, a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség (amelynek tagja a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület is), roma holokauszt megemlékezést, és emléktábla avatást tartott Balassagyarmaton. A Szövetség a helyi partnerével, a Biztosabb Jövőért Egyesülettel és a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesülettel közösen szervezte a megemlékezést, és az azt követő gyertyagyújtást.

Rácz Dezső, a Biztosabb Jövőért Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, beszédében örömét fejezte ki, hogy a partnerség által végre Balassagyarmaton is van olyan emlékhely, ahol a romák meg tudnak emlékezni évről évre a holokauszt roma áldozatairól. Jakus László, a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség elnöke a megnyitó beszédében felhívta a figyelmet a roma holokauszt emlékezet megtartására, és elmondta, hogy a roma holokauszt áldozatának tekinti mindazokat, akiket valamilyen hátrány ért a származása miatt a II. Világháború alatt, a csendőrrazziák, vagy helyi rendeletek kárvallottjaitól, egészen azokig, akiket elhurcoltak, meggyilkoltak.

A megnyitó után Majdán Béla, helyi művelődéstörténész tartott előadást a roma holokausztról, annak helyi történéseiről. Előadásában kihangsúlyozta, hogy a magyarországi romák teljes megsemmisítését a lokális gyilkosságok, és a romák egy részének deportálása után, csak a világháború vége akadályozta meg, hiszen a folyamatok, amelyeknek ez a tragédia lett volna a vége, már megkezdődtek a munkatáborokba hurcolással, a sajtóban megrendelésre írt rémhírek terjesztésével, deportálások elindításával.

Az előadás után Medvácz Lajos, Balassagyarmat Város polgármestere, és Barna János, a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke leleplezték a Biztosabb Jövőért Egyesület és a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület által állíttatott emléktáblát. A Roma Holokauszt Emléktábla leleplezése után mindkét egyesület koszorút helyezett el a táblán, majd pedig a résztvevők gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére.

szechenyi2020