Kulturális és ismeretterjesztő előadások (folyamatos)

A kulturális és ismeretterjesztő előadások elsődleges célja, hogy közelebb hozzák a roma kultúrát a többségi társadalom és a fiatalok számára.
Az előadásokon neves művészek, kulturális és egyéb szakemberek tartanak interaktív előadást. A célterületen élő emberek nagyon kevés olyan lehetőséggel rendelkeznek, amely során a híres roma művészeket jobban megismerhetik, és megtudhatják, hogy ők hogyan törtek ki a szegénységből. Emellett az egyes állami ünnepek alkalmával például lehetőség nyílik arra, hogy a romák és nem romák megismerhessék az adott történelmi esemény roma vonatkozásait egy előadás keretében (1848, 1956, stb.).

A 2018. március 1. – december 31. közötti időszakban 12 alkalommal, a 2019. január 1. – 2020. február 29. közötti időszakban 9 alkalommal, a 2020. március 1. – 2021. augusztus 30. közötti időszakban pedig 6 alkalommal valósultak meg ilyen jellegű rendezvények.
A célterület minden településén valósultak meg kulturális és ismeretterjesztő előadások, melyek közül több előadás is kultúrantropológus részvételével került lebonyolításra, de többször hallgathatták meg az érdeklődők például Csík Csaba roma származású rendőr alezredest is, aki minden alkalommal lelkesen mesélt gyermekkoráról, életútjáról és természetesen munkájáról is. Az előadások kötetlen beszélgetésekkel értek véget.

szechenyi2020