Közös Dolgaink” Országos Roma Integrációs Konferencia – 08. 26-27. – Pécs

A Konferenciára 9.30-tól lehetett regisztrálni. Folyamatosan érkeztek a vendégek, az előadók, a fellépők, majd 10 órakor elkezdődött a rendezvény.

Elsőként Jakus László elnök köszöntötte a résztvevőket, külön köszöntötte az előadókat. Köszöntőjében kiemelte azt, hogy a magyarországi roma társadalom különösen hálás a roma civil szervezeteknek, amelyek a pandémia ideje alatt is folyamatosan segítették a rászoruló roma embereket.

Dr. Hoppál Péter a köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség Pécsre, a nagy múltú Gandhi Gimnáziumba hozta el ezt a fontos rendezvényt. Elmondta, hogy pécsi országgyűlési képviselőként és magánemberként is nagyon fontos célkitűzésnek gondolja a roma integrációt.

A köszöntők sorát Ignácz István, a Gandhi Gimnázium igazgatója zárta, aki röviden bemutatta az intézményt, és azokat a tevékenységeket, amelyeket a roma felzárkózással kapcsolatban végeznek.

A köszöntők után Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a Konferenciát. Megnyitójában köszönetét fejezte ki a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesületnek, és a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetségnek a magas szintű rendezvény megszervezéséért, illetve elmondta, hogy mindig szívesen jön ezen szervezetek rendezvényeire.

A megnyitó után egy rövid kulturális műsorszám következett, amely során Oláh Márkó és Szabó Róbert táncosok a bertóké verbunkot adták elő.

Dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta az előadások sorát. Előadásában elmondta, hogy az Agrárminisztérium számos lehetőséget kínál a roma fiataloknak is ahhoz, hogy biztos jövedelmet, kiszámítható jövőt nyújtó agrárszaktudásra tegyenek szert. Bemutatta mindazon tevékenységeket, amelyeket a roma fiatalok, és a roma felnőttekért tesz a tárca. A miniszter úr felajánlotta együttműködését mind a felzárkózás szakpolitikai irányítóinak, mind a roma civil szervezeteknek.

A következő előadó dr. Ökrös Oszkár, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára volt. Előadásában bemutatta az Európai Roma Keretstratégia kialakításának és felülvizsgálatának körülményeit, az EU-s, roma témájú kötelezettségszegési eljárások hátterét, azok lefolyását.

Ezután szünet következett. A szünetben Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszony, Dr. Nagy István miniszter úr, és Jakus László elnök megbeszélést folytatott a roma civil szervezetek, a felzárkózási helyettes államtitkárság, valamint az agrártárca együttműködési lehetőségeiről.

A szünet után Jakus László elnök bejelentette, hogy két fontos évfordulót is ünnepelnek a rendezvénnyel, az egyik az, hogy ebben az évben lett 5 éves a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség. Ebből az alkalomból köszöntötte az 5 alapító szervezetet, amelyek képviselői ott voltak a konferencián. A másik évforduló pedig az volt, hogy Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszony, és Sztojka Attila kormánybiztos úr pont 10 éve dolgoznak a roma felzárkózás területén kormányzati szinten. Ezen alkalomból köszöntötte mindkettőjüket, illetve a Szövetség, és a szövetséggel együttműködő Fáklya Vivők Egyesületének ajándékát, egy-egy, Ferkovics József roma festőművész által készített festményt, adta át helyettes államtitkár asszonynak és kormánybiztos úrnak.

A Konferencia délutáni része rendhagyó volt, ugyanis olyannal próbálkoztak a szervezők, amivel előtte még sosem (nem is hallottak példát rá). A délutáni program koncepciója az volt, hogy a Gandhi Gimnáziumban megteremtődik a „Felzárkózás világa”. A szervezők, különböző projektek bemutatásán keresztül kívánták láttatni, hogy a roma felzárkózás nem csak a Tanodákból, Biztos Kezdet Gyerekházakból, vagy Roma Szakkollégiumokból áll, hanem ennél sokkal színesebb a felzárkózást segítő projektek palettája. Így a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetség a tagjai és a partnerei közül meghívott 7 szervezetet, hogy mutassák be fejlesztéseiket. Mindegyik fejlesztés kapott egy-egy helyiséget a gimnáziumban, ahol 15-20 perces foglalkozásokat tarthattak. A konferencia résztvevőit a szervezők 6-8 fős csoportokra osztották, mindegyik csoport kapott a Khetanipe Egyesülettől egy-egy „idegenvezetőt”, akik elkalauzolták a csoportokat a „Felzárkózás világában”.

– A NUTU Team Sportegyesület (László Farkas, Nemeth Barni) K1 küzdősporttal foglalkozó roma szervezet, amely hátrányos helyzetű roma fiataloknak nyújt sportolási lehetőséget, emellett számos európa- és világbajnoki címmel rendelkezik roma sportolói által. Jelenleg egy NTP-s projektnek köszönhetően intenzív roma tehetségfejlesztést hajt végre.

– A Vazdune Cherhaja Emelkedő Csillagok Roma Nők Egyesülete (Balogh Szilvia) a számtalan fejlesztési tevékenységéből egy kifejezetten a roma célcsoporttal foglalkozó szakemberek számára kifejlesztett önismereti és érzékenyítő foglalkozást hozott el a konferenciára.

– A Dráva Menti Romákért Egyesület (Tatai Ferenc) bemutatta azt az átfogó fejlesztését, amelyet Barcs városában hajt végre, amelynek része a Családi Porta Program, a hatékony bűnmegelőzési program, és egy kuriózum, a Honvédséggel együttműködésben megvalósított ÖTT-s program. Emellett bemutatta a szervezet alakulása óta eltelt időszak mérföldköveit is, és a tervezett fejlesztéseket is.

– A Khetanipe Egyesület (Dr. Lakatos Szilvia) egy, a Nemzeti Tehetség Program által támogatott különleges nyelvi fejlesztést célzó programot hozott el, amely során a nyelvi tehetségeknek ad olyan támogatást, olyan foglalkozásokat, amelyek által gyorsabban, gyakorlatorientáltan tudnak fejlődni.

– A Pisont István Tehetségkutató Alapítvány (András Pisont, István Pisont) is bemutatkozott a nagy múltú futball tehetségeket gondozó programjával. Nagyon nagy megtiszteltetés volt a konferencia szervezőinek, hogy Pisont István is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. Pisont István a Budapest Honvéd FC egykori klasszisa, aki a fővárosi alakulattal három bajnoki címet is nyert. A kispesti szurkolók egyik kedvenc rigmusa volt a „Pisont István a legnagyobb király!”, amelyet Kemény István költő versbe, illetve még a Bëlga együttes is dalba foglalt a Waxos című zeneszámukban. Izraelben szintén három bajnoki címet szerzett a Beitar Jerusalem FC-vel és a MK Hapóél Tel-Aviv-vel.

– A Royal Club Kulturális és Sport Egyesület (András Pénzes) és a Linkup Virtuális Valóság és Elektronikus Sport Egyesület a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület Tanodáiban tartanak fejlesztő foglalkozásokat VR és e-sport eszközöket felhasználva. Előbbi főként a pályaorientációnál, utóbbi főként a mozgáskoordinációnál bír újító jelentőséggel.

– A Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium (Krisztián Kőszegi) szakkollégistái bemutatták a roma szakkollégiumi rendszert, illetve a résztvevőkkel beszélgettek a roma értelmiségi fiatalokat legjobban érdeklő kérdésekről. A résztvevők életutakat, a roma értelmiségi fiatalok látásmódját ismerhették meg.

A résztvevők visszajelzései alapján nagyon színesre sikeredett a „Felzárkózás világa”, sokan jelezték, hogy nem is gondolták volna, hogy ennyi alternatív program is működik az országban.

A konferencia első napjának zárásaként a Karaván Familia együttes adott fergeteges koncertet, amelynek egyik különlegessége az volt, hogy az amúgy a konferencián résztvevőként jelen lévő Romano Glaszo együttes is csatlakozott 3 dal erejéig.

Másnap 10 órakor folytatódott a Konferencia egy műhelybeszélgetéssel, amelynek témája a roma kultúra és a roma civil szervezetek helyzete volt. Elsőként Farkas László, a Fiatal Romák Országos Szövetségének elnöke mutatta be a szervezet eddigi tevékenységét, majd pedig egy beszélgetés kezdődött a civil szervezetek helyzetéről, azok összefogásának lehetőségeiről.

13 órakor zárult a „Közös dolgaink” Országos Roma Integrációs Konferencia.

 

szechenyi2020